Training Navigation

10% van de ongevallen op de werkvloer zijn toe te wijzen aan intern transport. Veiligheid is en moet altijd de topprioriteit zijn als het gaat om het gebruik van heftrucks op de werkplek. Vanwege de risico’s en gevaren die heftrucks met zich meebrengen, is het van cruciaal belang dat elke stap om een ​​veilige werkomgeving te bieden wordt genomen.  Training Navigation heeft enkele tips samengesteld om gevaren voor vorkheftrucks op de werkplek te helpen voorkomen:

 

  1. Adequate opleiding

Een van de belangrijkste manieren om gevaren en ongevallen met vorkheftrucks te voorkomen, is ervoor te zorgen dat heftrucks en andere gemotoriseerde transportmiddelen alleen worden bediend door degenen die hiervoor zijn opgeleid en gecertificeerd. De wet zegt immers dat u als werkgever verantwoordelijk bent om uw medewerkers een adequate opleiding aan te bieden. Daarnaast moeten uw medewerkers ook een medische keuring ondergaan.

 

  1. Correcte bedieningsprocedures

Wanneer een gecertificeerde bestuurder een vorkheftruck bestuurt, moet deze de vorkheftruck veilig en correct bedienen. Dit bevat:

 

  • Lage snelheden om kantelen of omslaan te voorkomen
  • Signalen, lichten en waarschuwingen gebruiken
  • Aandacht voor omgeving en voetgangers
  • Het maximale laadvermogen niet overtreffen

 

  1. Veilig werkplekontwerp

Als een vorkheftruck op uw werkplek wordt gebruikt, zoals een magazijn of in een productieomgeving, moet het gebied vrij zijn van gevaren. In een magazijn moeten de gangpaden een veilige breedte hebben voor vorkheftrucks om door te bewegen en te navigeren. Vloeroppervlakken, omstandigheden en verhogingen moeten bevorderlijk zijn voor een veilige bediening van de vorkheftruck.

 

Een werkplek moet ook een stressvrije omgeving zijn voor heftruckchauffeurs. Bestuurders die druk voelen om strakke deadlines te halen, hebben de neiging om veilige bedieningsprocedures te negeren of te omzeilen, wat leidt tot meer ongevallen met vorkheftrucks.

 

  1. Goed onderhoud

Net als elk voertuig heeft ook een heftruck regelmatig onderhoud nodig. Vorkheftrucks moeten up-to-date blijven met geplande inspecties, olieverversingen, bandenwissel, enz. Wanneer er iets kapot is of gerepareerd moet worden aan een vorkheftruck, moeten de juiste stappen worden genomen om de vorkheftruck uit bedrijf te nemen.