“Ongevallen met heftrucks”

Wie op Youtube deze trefwoorden intoetst wordt overspoeld met accidenten. De ene al spectaculairder dan de andere.


Meer dan 10% van de arbeidsongevallen worden veroorzaakt door interne transportmiddelen. Vaak door niet aangepaste transportmiddelen, gebrek aan signalisatie, obstakels of slecht opgeleide werknemers. De ongevallen kosten niet alleen veel geld, ze leiden vaak tot zeer zware kwetsuren of hebben een dodelijke afloop.

Wat verstaan we onder intern transport?

Het intern transport is het verplaatsen, vervoeren en verhandelen van goederen of personen op een bedrijfsterrein of binnen in een bedrijfsgebouw op een efficiënte en effectieve manier. Het ondeskundig gebruik hiervan kan gevaarlijke situaties opleveren, zowel voor jou, als bestuurder, en voor je omgeving.

Wat zegt de wetgeving?

Bestuurders van een intern transportmiddel oefenen volgens de wetgeving een veiligheidsfunctie uit. Hierdoor is het voor de codex vereist dat deze personen een adequate opleiding volgen voor het besturen van hun specifiek voertuig.

Algemeen wordt aangeraden om per vijf jaar een opleiding te volgen. Op deze manier kan je als werkgever aantonen dat je werknemers voldoende scholing hebben genoten. Training navigation levert de deelname certificaten af in handig bankkaart formaat en stuurt een online certificaat naar de werkgever.